WIE BEN IK

Foto boven: Harry Pater in actie [foto: Barbara van Geffen]

Laatst bijgewerkt: 25.08.2018

Mijn naam is Harry Pater en ik woon in de Achterhoekse stad Doetinchem. Al sinds begin jaren '70 bezoek ik (vooral rock) concerten en al vanaf het allereerste optreden had ik een camera bij me. Dat allereerste concert was overigens van Long Tall Ernie & the Shakers in de feesttent tijdens de jaarlijkse winkelweek in mijn geboorteplaats Nieuw-Amsterdam in Drenthe.

Ik begon met een simpele camera, maar zodra ik genoeg gespaard had schafte ik een (tweedehands) semi-professionele spiegelreflexcamera van het Oostduitse merk Praktica aan. Daar zat een kleine telelens bij. Kort daarna kocht ik een toeter van een 300mm telelens plus teleconverter (die de brandpuntafstand verdubbelde, maar de lichtgevoeligheid reduceerde), die ik meenam naar concerten van Queen in Ahoy (1979), de Rolling Stones en iets later Simon & Garfunkel in de Rotterdamse Kuip in 1982. Toen mocht je nog gewoon je camera met telelens meenemen als bezoeker, dàt waren nog eens tijden...

Enkele jaren later schakelde ik over op het merk Canon (ik ruilde mijn Praktica en lenzen in), met als eerste de semi-automatische AV1, later kwam daar een AE1 bij, met de nodige tele- en groothoeklenzen. Later ruilde ik deze camera's in voor een EOS 60 en later kwam daar een EOS 300 bij. Ik maakte tienduizenden foto's met deze analoge camera's, zowel zwart-wit, kleur als kleuren dia's. In 2003 kocht ik de digitale versie van de EOS 300, de Canon EOS 300D. In 2010 kwam daarvoor in de plaats de Canon EOS 20D, wat een geweldige camera is voor concertfotografie. In december 2014 kon ik een Canon EOS 60D overnemen, die nog geschikter blijkt voor concertfotografie dan de 20D, dus voortaan schiet ik vooral met deze camera!

NOIZE
Eind 1989 begonnen Henry Knegt en ik ons eigen rockmagazine NOIZE, een onregelmatig verschijnend blad (zelf inelkaar gezet) dat in offset gedrukt werd en door ons zelf in het noorden en oosten van het land verspreid over platenzaken en tijdschriftenwinkels. In 1996 gingen we met NOIZE naar internet (www.noizeonline.nl), waar je veel interviews en foto's (van de hand van zowel Henry als mij) kon vinden. Helaas is deze website sinds 2013 niet meer online.

MUSIC MAKER
Tussen november 2000 en december 2002 werkte ik als redacteur van het muzikantenvakblad Music Maker. Ik deed daar veel interviews en fotografeerde ook regelmatig. Korte tijd nadat ik het blad had verlaten werd dit overgenomen door de toenmalige hoofdredacteur. Helaas ging dat niet voorspoedig en eind 2005 was er zelfs sprake van dat de uitgever failliet zou gaan en daarmee het blad zou verdwijnen. Gelukkig werd het blad net op tijd overgenomen en van de ondergang gered. Sinds begin 2006 verschijnt Musicmaker (met een iets gewijzigde naam) weer maandelijks en wordt het steeds beter. Vanaf het tweede nummer van 2006 werk ik als vrijwilliger mee aan het blad, als een van de correctoren en ook regelmatig als interviewer en fotograaf. Dit doe ik ook voor het zusterblad De Bassist, dat sinds 2007 vier keer per jaar verschijnt.

Daarnaast werkte ik mee aan het glossy muziekblad REVOLVER, dat sinds enkele jaren is omgedoopt in (Revolver's) Lust For Life. Voor de website van dit blad schrijf ik regelmatig concertrecensies, meestal vergezeld door foto's van mijn hand. De meest recente recensies op deze site kun je snel vinden via deze link: Sinds mei 2013 werk ik als vrijwilliger mee aan Classicrockmag.nl. Ook schrijf en fotografeer ik (ook als vrijwilliger) voor het internet magazine Bluesmagazine.nl, dat in 2016 de European Blues Award in de categorie Media won. Ook werkte ik mee aan de inmiddels opgeheven websites Bluesrockpagina.nl en Blues-RockReview.nl. Tenslotte fotografeer ik als vrijwilliger voor hèt poppodium van de Achterhoek, de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Regelmatig schrijf ik ook recensies voor het weblog.

Publicaties
Artikelen, tekstbijdragen en/of foto's van mijn hand verschenen in ondermeer onderstaande media

Tijdschriften:
Lijn 4 (maandelijks programmablad van Ziekenomroep AKSZO Coevorden)
Van Huis Uit (contactorgaan van de Vereniging Huisomroepen Nederland)
NOIZE Rockmagazine
Music Maker / Musicmaker
iO Pages
De Bassist
Revolver
(Revolver's) Lust For Life

Boeken:
Dit was LIJN 4 - De geschiedenis van de Ziekenomroep AKSZO Coevorden 1975-1992 (geschreven en samengesteld door Harry Pater) (1994)
RO-D-YS Any Time - Een Groninger beatlegende (Wiebe Klijnstra en Wessel Gernaat) (2008)
Dicht op het nieuws - Ooggetuigen fotograferen voor Nu.nl (samengesteld door Chris Heijmans) (2009)
Popmuziek Van Dag Tot Dag - Jaren '70 (Ton van Draanen en Tom Blomberg) (2010)
Parkpop 30 jaar (samengesteld door Ferry Bovet) (2010) - hierin staan 18 van mijn foto's die ik op het festival maakte
Fans Will Be Friends (Voor Queen En Vaderland II) (Edger Hamer) op pagina 88 staat mijn foto van Freddie Mercury, die ik in 1984 in de Groenoordhal in Leiden maakte. (2016)
Loepzuiver-Stef Woestenenk - op pagina 23 staat mijn foto van Stef Woestenenk en Alan Casgoigne (2017)

Websites:
Ik werk mee aan onderstaande websites
www.classicrockmag.nl
www.lflmagazine.nl
www.nu.nl
www.nufoto.nl regelmatig zijn foto's van mij hier gepubliceerd
www.vhn.nl website Vereniging Huisomroepen Nederland
www.magnac.com officiële website Britse akoestische band Magna Carta
www.vandaagindemuziek.nl 365 dagen per jaar feiten uit de muziekhistorie
www.drucultuurfabriek.nl bij het Achterhoekse cultuurcentrum ben ik als vrijwilliger betrokken (poppodium en filmhuis)
http://drucultuurfabriek.blogspot.nl/ hierop verschijnen regelmatig concert- en theaterrecensies en foto's van mijn hand
www.debassist.nl
www.bluesmagazine.nl

www.musicmaker.nl